Husnija Arapović – Behram CV (bos)

___________________________________________

Husnija Arapović rođen je u Zenici . U mladosti je  pokazao veliku sklonost prema sportu, a posebno nogometu. Fudbal je oduvijek u Zenici i Bosni i Hercegovini bio najpopulraniji sport. Nogometni klub «Čelik» iz Zenice je jedan od simbola grada Zenice.

Husnija Arapović je prošao sve selekcije Fudbalskog kluba «Čelik» . Kao prvotimac i kapiten «Čelika» skrenuo je pažnju svojim igrama mnogih uglednih stručnjaka u BiH i tadašnjoj Jugoslaviji.

Igračka karijera

Pored matičnog Kluba, FK «Čelik», Arapović je nastupao kao prvotimac u «Borcu» iz Banja Luke. Ovaj Klub je također bio član Prve lige bivše Jugoslavije i jedan od najboljih i najpopularnijih klubova u Bosni i Hercegovini.

Poslije igranja u klubovima ex Jugoslavije, Husnija Arapović nastavlja  karijeru u  Švicarskoj. Tu je nastupao šest godina. Tri godine je igrao za «St. Gallen», a tri za   «Wintertohur» . Sa ovim klubom je stigao i do finala Kupa Švicarske 1970. godine.

Trenerska  karijera

Igračku karijeru Husnija Arapović je završio u 32. godini života u austrijskom klubu «Rankvatl». Tu počinje njegova uspješna trenerska karijera.

Poslije Austrije, kao trener preuzima «Schafhausen» iz Švicarske. Nakon deset godina igračkog i trenerskog rada u Evropi vraća se u Bosnu i Hercegovinu.

Odmah preuzima ekipu «Rudara» iz Kaknja, a zatim ekipu svog prvog Kluba FK «Čelik» iz Zenice. Kao šef stručnog štaba «Čelika» Arapović je vodio ovu ekipu u četiri različita perioda.

U najtežim ratnim trenutcima za BiH (1992.-1995.) Arapović pokazuje svoj patriotizam, i želju da se spasi bh. nogomet. Dao je veliki napor opstanku pojedinih klubova, formiranju Nogometnog saveza BiH, afirmaciji najboljih bh. igrača, kao i ukupnoj afirmaciji.

Plodovi njegovog prijeratnog rada postali su afirmisani evropski igrači Elvir Bolić, Mirsad Hibić, Mladen Krstajić, Nermin Šabić.

Poslije završetka rata formirao je sa grupom entuziasta ugledan i respektabilan klub NK «Zenica». Iz tog kluba ponikao je Almir Tolja, reprezentativni golman BiH. Tih godina je grad Zenica zahaljujući i Husniji Arapoviću bila nogometni centar Bosne i Hercegovine. Kao takav će ostati upamćen svim ljubiteljima nogometa u BiH i šire, posebno po nastupima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prvu zvaničnu utakmicu nogometna reprezentacija BiH odigrala je u Zenici i sve najvažnije pobjede ostvarila je u Zenici.  Dio tog nogometnog imiđa Zenice je i Husnija Arapović.

Husnija Arapović selektor

U međuvremenu, Husnija Arapović je vodio ekipe «Veleža» iz Mostara, «Budućnost» iz Banovića, «Čelik» iz Zenice, kao i Mediteransku i A2 reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Sve to pokazuje visoki društveno sportski ugled Husnije Arapovića u bosanskohercegovačkom sportu, a posebno nogometu. Međutim to pokazuju i sjajni sportski rezultati, stručni i pedagoški rad Husnije Arapovića u klubovima i ekipama sa kojima je radio.

Posebno su zapaženi rezultati nogometne reprezentacije BiH na Mediteranskim igrama 1997. godine. Tada je Husnija Arapović izvršio izbor i odgovarajuće pripreme sa igračima koji su igrali u Bosni i Hercegovini. I došao na sam prag finala Mediteranskih igara.

Kao selektor A2 reprezentacije BiH Husnija Arapović je posebno zapažen rezultat postigao na «Milnenium Kupu» u Indiji. Tada je reprezentacija BiH osvojila drugo mjesto.

Godine 2001. Husnija Arapović je sa BH reprezentacijom postigao velike rezultate na turnirima u Amanu i Maleziji na «Merdeka Kupu», kao i na «LG Kupu» u Iranu.

Na ovim turnirima i nastupima reprezentacije BiH afirmisan je veliki broj mladih bh. igrača, koji danas nastupaju u nogometnim ligama širom Evrope.

Svi ti igrači s velikim poštovanjem istiću Husniju Arapovića. Veoma često ga posjećuju u Zenici.

Kao selektor reprezentaciju BiH Husnija Arapović je vodio 20 puta. Zabilježio je 13 pobjeda, tri remija i četiri poraza. To je respektabilan učinak za svakog selektora i trenera.

Husnija Arapović danas

Danas Husnija Arapović živi mirnim porodičnim životom. Supruga, kćerke, sin i unuci su njegova osnovna životna inspiracija i radost. Taj idilični mir remete česti pozivi klubova i selekcija širom svijeta da ga angažuju u svojim redovima.

Husnija Arapović ima još uvijek dovoljno energije, snage i ambicija da svojoj trenerskoj karijeri doda još neki klupski ili reprezentativni trofej.

Arapović je redovan predavać i instruktor na svim trenerskim seminarima u regionu i Bosni i Hercegovini. Već 30 godina svoja iskustva prenosi na mlade generacije.

Grad Zenica i NK «Čelik» su simboli nogometne tradicije. Ponosni su što su dali jednog takvog stručnjaka i poznavaoca nogometa kao što je Husnija Arapović.

Husnija Arapović je danas jedan od najcjenjenijih nogometnih stručnjaka u Bosni i Hercegovini. To će potvrditi i mnogi nogometni stručnjaci u Evropi.

Komentariši